Ram poet(ik)e

2005.

Objavljuje knjigu Alhemija (koja predstavlja završni deo njegove druge pesničke trilogije Albedo, Aura, Alhemija) u izdanju grafičkog ateljea „Dereta” iz Beograda.
U broju 2 prestižnog američkog književnog časopisa za književnost, umetnost i kulturu ”International Poetry Review” iz North Caroline objavljen je ciklus pesama Zorana Bognara iz knjige Elizejska trilogija u prevodu Maje Stanković. Takođe, pesme na engleskom objavljene su i u češkom međunarodnom časopisu ”Prague Literary Review” za koji je pesme i kraću Bognarovu biografiju priredio i preveo Dejan D. Marković.
Poezija mu se prevodi na makedonski (prevod: Petre Bakevski).
Pesme Zorana Bognara zastupljene su u zborniku ”Die welt ist aus dem stoff, dier Betrachtung Verlangt” koji je objavljen (krajem januara 2005. godine u Minhenu) na nemačkom jeziku kao egzemplarni katalog svih pesnika koji su u poslednjih tridesetak godina bili gosti na prestižnim ”Petrarkinim susretima”. Ako primetimo da su tu zastupljene i pesme Zbignjeva Herberta, Petera Handkea, Mihaela Krigera, Alfreda Koleriča, Petera Hama, Cesare Pavesea, Filipa Žakoteta i mnogih drugih etabliranih pesnika, onda bismo ovaj zbornik slobodno mogli posmatrati i kao jednu moguću antologiju evropske poezije kraja XX veka.

2006.

Na VII Salonu knjiga i grafike u Pirotu dobija novoustanovljenu nagradu „Slobodan Džunić” za najbolje predstavljanje autora i izdanja.
Idejni je tvorac i osnivač (uz grafički atelje „Dereta”) prvog konkursa za neobjavljeni roman u istoriji srpske književnosti i nagrade „Miroslav Dereta” koja se dodeljuje autoru pobedničkog rukopisa na konkursu.
Povodom dvadesetogodišnjice od prve objavljene knjige (Blues za šahovsku tablu, 1986) upriličen mu je književni portret u Minhenu, u prestižnom „Grand caffe-u” (Goethe platz).
Gostuje na Sarajevskim međunarodnim susretima pisaca.
U Makedoniji mu izlazi knjiga izabranih pesama „Soszvezdija pod kožata” (izbor, prepev i pogovor: Petre Bakevski) u izdanju skopskog izdavača „Terra Magica”.
Gostuje na 43-im Racinovim međunarodnim susretima pisaca gde mu je priređen književni portret (o pesničkom stvaralaštvu govorio pesnik i esejista Branko Cvetkoski).
Objavljuje Antologiju srpskog mikroeseja XX veka pod naslovom "Tečni kristal" u izdanju grafičkog ateljea „Dereta” iz Beograda.

2007.

Gostuje na XX međunarodnim susretima pisaca „Barski ljetopis” (Bar, Crna Gora).
Gostuje na II Sandžačkim međunarodnim susretima pisaca (Novi Pazar).
U Bosni i Hercegovini mu izlazi knjiga izabranih pesama „Sazvežđa ispod kože” u izdanju sarajevskog izdavača „Zalihica” koju promoviše na Sajmu knjiga u Frankfurtu i na zagrebačkom Sajmu knjiga „Interliber”

2008.

Gostuje na međunarodnoj kulturno-verskoj manifestaciji „Dani Hasana Kaimije” (Zvornik, Bosna i Hercegovina).
Na XXI međunarodnim susretima pisaca „Barski Ljetopis” (Crna Gora) biva angažovan kao gostujući selektor i urednik festivala.
Gostuje na međunarodnim susretima pisaca „Pljevaljske novembarske svečanosti” (Pljevlja, Crna Gora).

2009.

U broju 9 nemačkog prestižnog časopisa za književnost „Novoargumente” iz Frankfurta objavljen je ciklus pesama Zorana Bognara (prevod: Peter Handke, Žarko Radaković, Aslan Mahmuti i Elke Schwarz-Mahmuti).
Učestvuje na Novopazarskim međunarodnim susretima poezije.
Postaje urednik za domaću književnost u Grafičkom ateljeu „Dereta”.
U luksuznoj monografiji Ein Fest der Poesie koju je objavila Fondacija „Hubert Burda” iz Minhena povodom deset godina od ustanovljenja međunarodnih nagrada za poeziju „Herman Lenz Preis” i „Hubert Burda Preis” objavljen je set fotografija i ciklus pesama Zorana Bognara (prevod: Peter Handke i Žarko Radaković).
Postaje počasni član Društva pisaca Bosne i Hercegovine.
Objavljuje poetsku trilogiju Albedo, Aura, Alhemija u izdanju „Balkanskog književnog glasnika” iz Beograda.
Dobija nagradu „Milan Bogdanović” koju dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednica Srbije za najbolju književnu kritiku domaće knjige objavljenu u listovima, na radiju i televiziji u Republici Srbiji.

2010.

Gostuje na međunarodnim susretima „Ratkovićeve večeri poezije” (Bijelo Polje, Crna Gora).
Poezija mu se prevodi na rumunski jezik (prevod: Slavomir Gvozdenović i Lucian Alexiu).
Objavljuje drugo, izmenjeno i dopunjeno izdanje Antologije savremene srpske poezije tragom estetskog egzorcizma 1967-2007. godine pod naslovom Novo raspeće (Zalihica, Sarajevo, Bosna i Hercegovina).
Objavljuje knjigu izabranih i novih pesama Lavirint kruga u izdanju IP „Book” iz Beograda za koju dobija nagrade "Dimitrije Mitrinović" i Visoko specijalno priznanje Akademije "Ivo Andrić".

2011.

Gostuje na 50-tim jubilarnim međunarodnim Sarajevskim danima poezije.
Kao urednik Grafičkog ateljea "Dereta" uređuje četiri knjige tematskih priča Ive Andrića (Fratarske priče, Priče o gradovima, Ženske priče i Priče o deci) povodom 50 godina od uručenja Nobelove nagrade.
Poezija mu se prevodi na arapski (prevod: Ismail Bandora).
Gostuje na 41. međunarodnim susretima "Ratkovićeve večeri poezije" (Bijelo Polje, Crna Gora).
Postaje počasni član PEN centra Bosne i Hercegovine.
Objavljuje drugo izdanje Antologije srpskog mikroeseja XX veka pod naslovom Tečni kristal (Dereta, Beograd).
Objavljuje prvu knjigu tematskih pesama pod nazivom Vukovarske elegije povodom dvadesetogodišnjice od varvarskog rušenja predivnog baroknog Vukovara i svetske sramote koja se nikada nije smela dogoditi.
Gostuje na 42. međunarodnom festivalu poezije "Smederevska pesnička jesen".

2012.

Objavljuje drugo izdanje Vukovarskih elegija za bosansko tržište (Dobra knjiga, Sarajevo, Bosna i Hercegovina).
Kao urednik Grafičkog ateljea “Dereta” uređuje izabrana dela Vidosava Stevanovića i Stevana Pešića.
Objavljuje drugo, dopunjeno i izmenjeno izdanje i konačnu verziju Ejdetskih slika, knjigu poetsko-fenomenoloških mikroeseja, eseja i refleksija 1982-2012 (Službeni glasnik, Beograd) za koju dobija nagradu "Kočićevo pero".

2013.

logo_ikd1Izdavačka kuća „Draganić“ objavljuje I kolo Izabranih dela Zorana Bognara, povodom 30 godina njegovog stvaralaštva (koje čine pesničke knjige „Elizejska trilogija“, „Albedo, aura, alhemija“, „Insomnija, bele noći“ i „Novo raspeće“ – antologija savremene srpske poezije tragom estetskog egzorcizna 1967-2000) za koje na 58. međunarodnom beogradskom Sajmu knjiga dobija nagradu ULUPUDS-a za najlepše likovno-tehnički uređene knjige... Također, za I kolo Izabranih dela dobija i godišnju nagradu izdavača „Miodrag Draganić“.
Kao urednik Grafičkog ateljea “Dereta” uređuje izabrana dela Milana Oklopdžića (alias Mika Oklop).
Na multikulturalnoj manifestaciji „Karneval cveća” u Beloj Crkvi biva angažovan kao gostujući selektor i urednik festivala.
Gostuje na 44-tim Drainčevim pesničkim susretima u Prokuplju na međunarodnom festivalu poezije "Višegradske staze" u okviru Andrićevih dana; kao i na VIII Novosadskom međunarodnom festivalu poezije.
Za knjigu pesama Insomnija, bele noći dobija nagradu „Vasko Popa“.

2014.

Izdavačka kuća „Draganić“ objavljuje II kolo Izabranih dela Zorana Bognara, povodom 30 godina njegovog stvaralaštva (koje čine knjige eseja „Tečni kristal“ – antologija srpskog mikroeseja XX veka, „Fotografije glasova I i II“ i „Ejdetske slike“.
Na multikulturalnoj manifestaciji „Karneval cveća“ u Beloj Crkvi biva angažovan kao gostujući selektor i urednik festivala.
Dobija nagradu „Zlatni beočug“ za izuzetan i trajan doprinos kulturi grada Beograda.
Vasko_nagradaObjavljuje treće, izmenjeno i dopunjeno izdanje Antologije savremene srpske poezije tragom estetskog egzorcizma 1970-2010. godine pod naslovom Novo raspeće (Ratkovićeve večeri poezije, Bijelo Polje, Crna Gora).
Gostuje na 45-tim Drainčevim pesničkim susretima u Prokuplju; na 44. međunarodnim susretima "Ratkovićeve večeri poezije" u Bijelom Polju (Crna Gora); na međunarodnim pesničkim susretima “Slovo Makovo / Mak Dizdar” u Sarajevu, Stolcu i Mostaru (Bosna i Hercegovina).
Objavljuje tematsku knjigu pesama o melanholiji Zebnja nam ide za petama i flertuje sa našim senkama (priredio i pesme izabrao: Duško Novaković; pogovor: Ljiljana Šop) u izdanju Balkanskog književnog glasnika.

2015.

Muzički duo koji čine Ljubica Damčević (violina) i Katarina Ranković (klavir) uradile su muziku inpirisane Bognarovom poemom "Lavirint kruga".
U izvanrednom prevodu Dejana D. Markovića, nekadašnjeg kancelara Alena Ginzberga, objavljena je knjiga izabranih pesama Zorana Bognara pod nazivom "Albedo, Aura, Alchemy" - selected poems 1984-2014 (Balkan Literary Herald, Belgrade, 2015)... Ovaj izbor sačinjen je, dakle, iz Bognarovog celokupnog pesničkog opusa što daje mogućnost za jedno novo vrednovanje ove izuzetno karakteristične i prepoznatljive poezije i izvan naših granica...
Na multikulturalnoj manifestaciji „Karneval cveća“ u Beloj Crkvi biva angažovan kao gostujući selektor i urednik festivala.
Gostuje na 45-tim međunarodnim susretima "Ratkovićeve večeri poezije" u Bijelom Polju (Crna Gora) i na 6-tim međunarodnim pesničkim susretima “Njegoševi dani” u Nikšiću i Herceg Novom (Crna Gora), u okviru kojih mu je u Kući Ive Andrića u Herceg Novom priređen književni portret povodom 30 godina književnog rada i nagrade "Vasko Popa".

2016.

Objavljuje drugo izdanje poeme „Novi čovek“ (Kairos, Sremski Karlovci) za koju je dobio književne nagrade „Rade Drainac“ i „Isidora Sekulić“.

2018.

Objavljuje drugo izdanje zbirke pesama „Insomnija, bele noći“ (Nova poetika, Beograd) za koju je dobio nagradu „Vasko Popa“.
Dobija nagradu „Jovan Skerlić“ za Izabrana dela (IK „Draganić“, Beograd) i za izuzetan doprinos srpskoj kulturi.
Gostuje na međunarodnim susretima „58 Sarajevskim danima poezije” (Sarajevo, BiH).
Poezija mu se prevodi na mađarski jezik (prevod: Illes Feher).
Objavljuje knjigu pesama “Srbijo, mogu li da budem tvoj sin” (sa podnaslovom: Poema o vlastitom prokletstvu) u izdanju beogradske izdavačke kuće “Balkanski književni glasnik”.

2019.

Objavljuje knjigu pesama „Srbijo, mogu li da budem tvoj sin“ – poemu o vlastitom prokletstvu, u izdanju Balkanskog književnog glasnika iz Beograda. Gostuje na međunarodnim pesničkim susretima „Hasan Kaimija“ u Zvorniku.
Pod patronatom Fondacije ARS LONGA za očuvanje lepih umetnosti (čiji je osnivač i predsednik) organizuje okrugli sto o Oskaru Daviču (povodom 110 godina od rođenja i 30 godina od smrti) i Branku Miljkoviću (povodom 75 godina od rođenja ovog velikog pesnika).

Gostuje na pesničkom festivalu „Matićevi dani“ kao učesnik okruglog stola o stvaralaštvu Dušana Matića.
Gostuje na Sarajevskim međunarodnim susretima pisaca.

Predhodna strana
Top